Slovenska-kuchyna.sk
Top-recepty

Hovädzia roštenka dusená

galéria

Stručný recept na Hovädziu roštenku dusenú

Hovädziu roštenku umyjeme v tečúcej vlažnej vode, dôsledne odblaníme, narežeme naprieč vláknam na plátky hrubé ako palec, osolíme a okoreníme, necháme postáť, aby mäso prešlo soľou a korením. Nakrájanú cibuľu dáme smažiť na tuk do sklovita. Cibuľu podlejeme a vytvoríme jemnú omáčku, do ktorej pridávame plátky roštenky. Postupne ich uložíme na cibuľu a krátko opečieme z oboch strán, kým sa mäso zatiahne. Takto pripravené plátky mäsa vkladáme do hlbšieho hrnca, kam pridáme aj cibuľový základ, podlejeme horúcim vývarom tak, aby mäso nebolo celkom zaliate, prikryjeme pokličkou a pomaly dusíme približne 40 minút až 1,5 hodiny.

Dĺžka dusenia závisí od veku roštenky. Ak je mäso z mladého zvieraťa, bude hotové za približne pol až trištvrte hodiny. Staršie mäso sa musí variť aj násobne dlhšie. Keď mäso zmäkne, vytiahneme ho z hrnca a udržiavame v teple. Dorobíme omáčku z cibule môžeme podľa potreby ešte zredukovať povarením. Zahusťujeme zľahka múkou, o hustotu omáčky by sa mala postarala rozvarená cibuľa, ktorá dáva omáčke aj chuť. Ak sme cibuľku osmažili správne do sklovita, bude chuť omáčky jemná a hlboká. Ak sme cibuľu pripiekli, bude omáčka nahorklá.
Viac na - Slovenská kuchyňa: Dusená hovädzia roštenka

Hovädzia roštenka

Mladá hovädzia roštenka sa pripraví rýchlo, do hodiny je mäso makké.

Hovädzia roštenka dusená

Dôležité ale je, mäso dobre odblaniť, inak sa naporcované kúsky počas dusenia zdeformujú.

Hovädzia roštenka dusená

Ostrým nožom a jemne podrezávať, druhou rukou napíname tenkú šľachu.

Hovädzia roštenka dusená

Ani mastné nevýjde nazmar, dá sa do hrnca s ostatnými kúskami a vyvarí sa do omáčky.

Hovädzia roštenka dusená

Dokonale pripravená hovädzia roštenka patrí k tomu najchutnejšiemu z mäsa.

Hovädzia roštenka dusená

Naporcujeme na tenké plátky, hrubé asi ako palec.

Hovädzia roštenka dusená

Osolíme, okoreníme a necháme cvíľu postáť. Ak je mäso staršie, rozklepeme ho. Mladé mäsko necháme bez rozklepávania.

Hovädzia roštenka dusená

Krátko osmažíme z oboch strán, pokiaľ mäso obelie.

Hovädzia roštenka dusená

Jednotlivé kusy povkladáme do hlbokého hrnca.

Hovädzia roštenka dusená

Podlejeme vývarom, nie veľa, len toľko, aby mäso vytŕčalo.

Hovädzia roštenka dusená

Hrniec prikryjeme a dusíme. Občas skontrolujeme.

Hovädzia roštenka dusená

Je čas na prípravu prílohy. Ryža, tarhoňa alebo pučené zemiaky?

Hovädzia roštenka dusená

Pre dnešok sme zvolili slovenskú ryžu, ktorú najprv zľahka osmažíme nasucho na panvici.

Hovädzia roštenka dusená

Približne na tento odtieň.

Hovädzia roštenka dusená

Zalejeme horúcou vodou, osolíme a varíme. Vodu podľa potreby dolejeme (vriacu), alebo naopak scedíme. Hotovú prílohu necháme chvíľu odkrytú, aby sa zrnička zľahka obsušili.

Hovädzia roštenka dusená

Hotové mäso vyberieme z hrnca, pokiaľ dorobíme omáčku.

Hovädzia roštenka dusená

Zatrepeme omáčku a mäso vrátime späť do hrnca, aby bolo v teple a nevysychalo.

Hovädzia roštenka dusená

Hovädzia roštenka dusená so slovenskou ryžou. Hotová porcia, na zdravie a dobrú chuť.

Podrobný postup nájdete na: Slovenská kuchyňa: Dusená hovädzia roštenka

Copyright © 2012-2022, Slovenská kuchyňa